Nieuws >> Saas Fee Ride 2008
Door : mogulgertje
Datum : 31 Jul '08

Saas Fee Ride 2008

Zaterdag 19juli vond de Saas Fee Ride plaats. De enige wedstrijd voor freestyle skiers in Europa in de zomer. Voor de Big Air wedstrijd lagen er 2 kickers. Een grote van ongeveer 18m met serieuze pop in en een kleinere van 15m.

Dit jaar kwamen er maar liefst 5 Belgen aan de start! Bij de jongens waren er Mitch Boermans, Benjamin Declerq, Nicolas Elshout en Timo De Bondt. Bij de meisjes ging Katrien Aerts ons land verdedigen.

Bij de meisjes kwamen er spijtig niet zo veel deelnemers opdagen, slechts 4. Maar onder hen wel Virginie Faivre, de tweevoudige winnares van de European Open. De eerste 3 gingen door naar de finale. Katrien plaatste zich als 2de voor de finale na Virginie Faivre. In de finale maakte deze Zwitserse echter wat fouten en ging in haar beide sprongen tegen de grond. Hierdoor kon Katrien zonder al te veel risico te nemen, de overwinning pakken.

Bij de jongens was het niet zo eenvoudig. Veel sterke deelnemers aan de start, oa de Fin AJ Kemppainen, de Pool Szezephan Karpiel, de Brit Paddy Graham en de Deen die de vorige 2 jaar won Henrik Harlaut.
Ook de kicker was niet gemakkelijk. Er zat serieuze pop in en er stond een sterke wind. Vooral deze wind maakte het inschatten van de snelheid zeer moeilijk. Soms kwam je op de nokkel terecht, soms vloog je erg ver. Onze jongste Mitch Boermans had de voorgaande dagen sterk geskied op training. Spijtig kreeg hij in de kwalificaties geen enkele sprong geland.
Benjamin Declerq animeerde het publiek met twee maal een reusachtige backflip te draaien. Maar spijtig kreeg hij die net niet geland.
Timo de Bondt kon zijn eerste sprong wel neerzetten, een switch 540. Maar dat volstond nog niet voor de finale. In zijn tweede sprong ging hij daarom voor de switch 900, maar landde niet zuiver genoeg om naar de finale te gaan.
Nicolas Elshout, onze Belgische kampioen Big Air, ging er volledig voor. Hij ging in zijn beide kwalificatiesprongen voor de dubbel sideflip. De sprong waar hij het BK mee won en een sprong waar je op internationale wedstrijden het podium mee haalt. Maar dan moet je wel landen. Spijtig voor Nico lukte het deze keer niet, maar hij zat er zeker niet ver vanaf.
Van onze jongens ging er dus niemand door naar de finale. Maar toch hadden de Belgen indruk gemaakt met hun enorme backflips en dubbel sideflips.
De overwinning ging uiteindelijk voor de derde keer op rij naar Henrik Harlaut met een switch 1260, 2de werd Benedict Mayr met een switch 1080 en 3de werd Paddy Graham met een flatspin 5, dubbel grab.