Skimonitoren
Events
Shops
Pistes
 Video's
Info


Start
Profielen
Foto's
Forum
Nieuws
Artikels
 
Artikels >> Voorzorgen buiten piste
Door : johnbeton
Datum : 08 May '03


John Dierickx - Chamonix 2000
Prachtige hellingen, hopen verse sneeuw, zonnig weer…wie droomt er niet van? Toch zijn er onder ons die deze perfecte omstandigheden jaarlijks meemaken. Verstand op nul en laat maar komen de pulversneeuw. Onze adrenalinespiegel schiet zo de hoogte in dat we ons niet meer bekommeren over eventuele gevaren die op de loer liggen. Het is nochtans hier, in deze omstandigheden, dat gezond verstand ons heel goed van pas kan komen.

Hier volgen een paar tips die toch altijd in acht genomen moeten worden. Onder “buiten piste” verstaan we niet enkel naast de piste of tussen twee pistes, maar ook weg van de pistes.

 • Ga nooit met een te grote groep buiten piste, 6 personen is hierbij het max. Bij grotere groepen kan men de groep in meerdere kleine groepen splitsen.
 • Ga nooit alleen buiten piste skiën.
 • Er heeft altijd één persoon de leiding. Deze persoon beslist uiteindelijk over de te volgen route. Meestal is dat diegene met de meeste ervaring of kennis over het gebied.. Buiten piste is nochtans iedereen verantwoordelijk voor zijn eigen fouten. Ook wanneer er les wordt gevolgd.
 • Er is steeds maar één persoon aan het skiën. De andere kijken goed waar dat deze persoon zich bevindt. Bij een lawine kan dan ook maar één persoon er eventueel onder geraken en weten de andere de positie waar deze persoon onder de sneeuw verdwenen is.
 • Een ortovox sneeuw detector bij hebben. Kostprijs: 10000,-BEF. Het is veel geld maar ook als je het maar één maal nodig hebt is het dik terug verdiend. Bij aankoop moet er wel eerst mee geoefend worden zodat men het ook degelijk kan gebruiken.
 • Een sneeuw spade neemt weinig ruimte in en zoals hierboven, één maal nodig …
 • Wanneer men stopt met skiën altijd naar boven kijken en inschatten of er een lawine zou kunnen los komen, en zo ja waar hij zijn weg gaat vinden. Altijd aan de zijde stopen, onder een steen, onder een boom… Nooit stoppen in het midden. Is er geen beschutting, nooit allemaal op dezelfde plaats stoppen.
 • Indien in het bezit van een gsm steeds het toestel meenemen nadat eerst aan de lift het noodnummer te hebben ingevoerd. Wat zijn we erbij als we in nood verkeren en we hebben zo een klein mooi toestel op de kamer liggen?
 • ‘s Morgens goed naar het weerbericht luisteren en aan de liften en kijken wat dat de lawine voorspellingen zijn. Het lawinegevaar wordt aangegeven door getallen van 1 tot 5. Bij gevaar nr. 5 mag er zelfs niet aan gedacht worden om buiten piste te gaan skiën. Laat staan van het te doen. De personen die bij dit groot gevaar toch buiten de piste gaan skiën, getuigen van weinig respect voor hun eigen persoon.
 • Bij het verlies van een ski, proberen te onthouden hoever we nog gegleden hebben nadat de binding los gekomen is (bv bij een valpartij) zodat we onze ski gemakkelijker kunnen terugvinden. Fluoserende koortjes vastgemaakt aan de binding kunnen een groot hulpmiddel zijn om de ski terug te vinden.
 • Buiten piste is het ook raadzaam om de binding iets zwaarder te zetten dan bij het normaal skiën op de piste. Hoe zwaar maakt iedereen voor zijn eigen uit.

Veel skiplezier en denk er aan om te genieten.

Freeride Stages:

Voor diegen onder u die bij het lezen van dit artikeltje, veel zin krijgen om aan zo'n avontuur mee te doen.
John en Ingrid geven u met veel plezier alle info omtrend stages, zodat u binnen de kortste keren als een volwaardige "freeride"-kampioen van de pistes naar beneden komt.
Telefoon: +32 (0)11 817578 of via E-Mail: john.dierickx1@pandora.be
Reacties:
Geen commentaar toegevoegd.

 Om commentaar toe te voegen moet u ingelogd zijn.