Skimonitoren
Events
Shops
Pistes
 Video's
Info


Start
Profielen
Foto's
Forum
Nieuws
Artikels
 
Artikels >> Wintersport in BelgiŽ
Door : mogulgertje
Datum : 06 Jan '04


Wintersport in België

Skiën of snowboarden in eigen land, terwijl er geen "hoge" bergen zijn, om van de sneeuwzekerheid maar helemaal te zwijgen, het kan bij ons alleen op de kunstskipiste of een enkele keer in de Ardennen. Maar klagen mogen we zeker en vast niet doen. Door het bestaan van de kunstskipistes kunnen we dan ook 365 dagen op een jaar onze geliefkoosde sport beoefenen.
In België tellen we een 16tal kunstskipistes waarvan drie indoorskipistes met "echte" sneeuw. Deze pistes vinden we op ééntje na allemaal in het Vlaamse gedeelte van ons land terug want Wallonië mikt vooralsnog op de natuurlijke hellingen en dito sneeuw. Deze kunstskipistes zorgen voor een heleboel voordelen als u later de gewone pistes in de Alpen gaat verkennen. Er zijn verschillende types van kunstskipistes te vinden. Gaande van Roltapijten tot indoorhallen met kunstsneeuw. De indoorhal benadert het echte skigevoel het meest.
Maar…
Er gaat natuurlijk niets boven wintersportpret buiten in de prachtige witte natuur.

Types Kunstskipistes
Roltapijt
Deze skihellingen geven u een eindeloze piste zonder dat u van die “ellendige” liften hoeft te nemen. U skiet op een rollend tapijt (principe van een loopband). Deze band is gemonteerd op een helling en maakt een beweging naar boven terwijl de zwaartekracht ervoor zorgt dat je niet mee naar boven wordt gekatapulteerd.
De snelheid waarmee de band beweegt kan ingesteld worden en er bestaan zelfs uitvoeringen waarbij de hellingshoek instelbaar is, op andere is deze vast.
Deze pistes zijn uitermate geschikt om de beginnende skiër snel en vlot de basistechnieken aan te leren. Op deze piste is er ook het voordeel dat de begeleider zeer intensief met je bezig is. Er kan maximaal aan twee personen tegelijkertijd les gegeven worden.
En als dat nog niet genoeg is…
Er zijn zelfs enkele hulpmiddelen ter beschikking.
Een spiegel zodat je u eigen kan zien skiën en zelf kan kijken of je het wel goed doet. (Dit is niet altijd een voordeel...)
Voor de absolute beginners is er soms ook een “metalen buis” aanwezig om vast te houden bij de eerste les.
Om ervoor te zorgen dat alles veilig verloopt, kan de band op ieder moment worden stilgezet worden door middel van een afstandsbediening.
De piste geeft u naast de techniek ook een goede conditionele voorbereiding.
Om een beter glijeffect te krijgen wordt het tapijt soms bevochtigd met water.

rolmatrolmat

Openlucht kunstskipistes
Deze kunstskipistes zijn vind je terug op stellingen en heuvels.
Ze zijn bedekt met een kunststof mat/borstels waarop je kunt skiën. Hier kan je de meeste technieken aanleren en daarna is de overstap naar echte sneeuw dan meestal ook zeer eenvoudig. Het voordeel van deze banen is dat je in de buitenlucht kan oefenen. (Dit is soms ook een nadeel met het Belgische weertje)
Er zijn een aantal verschillende types van kunstmatige matten. Hieronder een overzicht.

Rilsan-borstels
Dit type is in België terug te vinden op de skipiste van Zondal in Deurne.
Men gebruikt hiervoor een heleboel “schuurborstels” die met de borstelharen, gemaakt van rilsan vezels, naar boven toe gemonteerd worden.

Rilsan


Dendixmat
De nummer 1 ter wereld als glijdoppervlakte voor kunstskipistes.
Het is een mat met onderstaande structuur. De matten worden aan elkaar vastgemaakt en op de vaste bodem van de piste gelegd.
Deze mat geeft een zeer zacht glijgevoel.
De Skipiste Aspen te Wilrijk gebruikt deze matten.

Dendix : http://www.dendix.com
Impactleisure : http://www.impactleisure.com

Yumi-polyethyleen
Wordt gebruikt op de pistes van Anderlecht en Genk
Ietwat hardere matten die ook goede glijeigenschappen geven.

Kunstsneeuw in indoorhal
Kunstmatige sneeuw volgens speciaal procédé. De temperatuur in de hal wordt meestal constant gehouden tussen –5 en –10°C.
Meer en meer verschijnen deze indoor skibanen ten tonele. In ons land zijn er drie te vinden en er verschijnen er ook meer en meer in de naburige landen.
De kwaliteit van de sneeuw verschilt baan per baan en is soms afhankelijk van het aantal bezoekers die dag. ’s Morgens vroeg als de baan pas open is mag je er zeker van zijn dat deze perfect geprepareerd zijn. Zoals dat ook het geval is als je als eerste de pistes in bergen verkent.
Deze banen zijn ideaal om op voorhand even van de wintersportpret te proeven.
Op deze pistes vind je meestal ook wel een aantal jumps voor de freestylers onder ons. Voor snowboarders is dit een betere oplossing dan de andere kunstskipistes.

Indoor skipiste

Andere types van glijdoppervlakte voor kunstskibanen
Playgrass : http://www.impactleisure.com
Snowflex : http://www.britonengdevt.demon.co.uk


Natuurlijke skipistes in België
Indien er sneeuw ligt in België zijn de pistes in onze Ardennen een prachtige bestemming. Het nadeel is dat je dan soms de indruk hebt dat half België aanwezig is. Een daguitstap naar de Ardennen bedekt met een prachtig sneeuwtapijt en een mooie winterdag mag je zeker niet laten liggen.

Gert

Reacties:
karolien  19 Jun '07, 16:35
 
is het waar da u ski's kapot gaan als je op matten skiet? kheb zo horen zeggen da je er best ni opgaat me je goei latte.
worldskiacademy  11 Jul '07, 14:30
 
Karolien,

Dat klopt inderdaad. Skies zijn gemaakt voor op sneeuw. Borstels en matten waren vroeger het enige alternatief voor de bergen. Deze zijn echter wel zeer sletig voor de skies. Maar ondertussen hebben we toch een veel beter alternatief met de verschillende indoorbanen.

groeten,
Ronny
dries88  13 Dec '07, 18:16
 
Wel,

Wat borstels betreft moet ik Ronny gelijk geven. Afgelopen zondag hebben mijn ski's het begeven op skibaan Zondal. Door een evenwichtsfoutje ben ik met mijn ski's (waar ik al 2,5 jaar, 3 maal per week mee slalom trainde op Zondal) tegen een slalom paal terecht gekomen, en nu ontbreekt er dus een stukje kant bij mijn ene ski. Mijn kanten waren trouwens al zeer dun van het vele slijpen de afgelopen 2,5 jaar. Uw ski's verslijten heus niet door op borstels te skiŽn!

Groeten,
Dries
gorex  13 Feb '08, 21:44
 
Geef mij maar nen goede bergtop met verse sneeuw. Voor de rest zien de alternatieve er niet zo denderend uit buiten de SKiDooms met kunstsneeuw...
zolex  14 Dec '09, 18:07
 
is het correct dat je in BelgiŽ enkel maar op Baraque Fraiture kan boarden?

 Om commentaar toe te voegen moet u ingelogd zijn.