Skimonitoren
Events
Shops
Pistes
 Video's
Info


Start
Profielen
Foto's
Forum
Nieuws
Artikels
 
Artikels >> SpeedskiŽn
Door : mogulgertje
Datum : 01 Sep '03


De “kilometre lancée” is een spektakelstuk dat iedereen wel eens moet gezien hebben.
Bij deze extreme vorm van skiën gaat het om de snelheid en niets anders dan snelheid. Het is de snelste niet-gemotoriseerde sport op Aarde !!!

speedskiën
Mannen en vrouwen gehuld in de meest aërodynamische pakjes suizen op een perfect platgewalste piste naar beneden. Deze pistes zijn in de beginfase zeer smal en steil (A) en dit zorgt ervoor dat er een “MEGA”snelheid wordt opgebouwd. Op het einde is er een lange en brede uitloopstrook (C). Over gans de wereld zijn er een 20tal van deze snelheidspistes waarvan de Olympische piste “Aiguile Rouge” van Les Arcs in Frankrijk op dit moment één van de snelste en de veiligste is.

De snelheid wordt opgemeten door de tijd te meten die deze skiërs nodig hebben om een strook van 100m af te leggen (de “timetrap”) (B). Afhankelijk van de weer en sneeuwcondities variëren hun prestaties. Deze wedstrijden vinden we bijna altijd terug in het voorjaar (maart tot mei) omdat men dan de pistes het makkelijkst kan prepareren en de sneeuw en weercondities dan deze extreme snelheden toelaten.

Een eerste mijlpaal in de geschiedenis van het speedskiën is het doorbreken van de 200 km/h grens. Dit gebeurde in 1978 op de pistes van Portillo in Chili door de Amerikaan Steve McKinney.

speedskiën
Begin mei 1999 was er weer een optimaal moment. In Les Arcs werden er toen niet minder dan 7 snelheidsrecords verbroken.
Als eerste die dag passeerde Darren Powel, de vliegende Australische snowboarder, zijn eigen record met een snelheid van 201.907 km/h. Dit was de eerste keer dat een snowboarder de grens van 200 km/h overschreed. Daarna was het de beurt aan de monoskiërs waarbij de Fransman David Arnaud het record op 196,507 km/h bracht.

Deze records waren nog maar een begin van de eindeloze recordreeks.
De Française Karine Dubouchet bracht het wereldrecord voor dames op 234.528 km/h.
Maar het hoogtepunt van de dag kwam er toen de Oostenrijker Harry Egger zich lanceerde naar een nieuw wereldrecord. Hij haalde niet minder dan 248,105 km/h.

speedskiën

Op 3 April 2002 heeft Harry Egger zijn eigen wereldrecord verbeterd. Op een speciaal voor “hem alleen” geprepareerde piste in Lech, Oostenrijk heeft hij een snelheid van 248.280 km/h gehaald.

23 April 2002 werd op de snelle piste van Les Arcs een historische snelheid behaald. De fransman Philippe Goitschel haalde tijdens de Red Rock Cup de snelheid van 250,700 km/h en vestigde daarmee opnieuw een wereldrecord nadat hij dit al eens had gepresteerd in 1993. De Française Karine Dubouchet bracht het wereldrecord voor de dames naar 242.46 km/h en de 19-jarige Jonathan Moret verbeterde met 248,100 km/h zijn eigen junior record.

De 250 km/h grens is nu gepasseerd maar de piste van Les Arcs laat nog hogere snelheden toe en een nieuw snelheidsrecord zal voor deze “snelheidsduivels” steeds een nieuwe uitdaging vormen. Als men deze piste nog beter kan prepareren (men kan de piste door sneeuw op te spuiten zelfs nog 200 meter hoger maken) en de weersomstandigheden zitten mee zullen de laagvliegers van de skisport zeker dit doel bereiken.

speedskiën
In de rangschikking aller tijden (+200 km/h) vinden we ook een landgenoot terug. François Delcorte haalde in 1997 tijdens de wedstrijd in Vars een snelheid van 215,311 km/h. Onze noorderburen hebben met Merijn Vunderink een echte topper in huis. Deze Nederlander heeft tijdens de Red Rock Cup (2002) een snelheid van 239.680 km/h gehaald.

Meer info over deze sport, kan u op volgende websites terugvinden.
http://www.speedski.nl
http://www.speedski.com
http://www.goitschel.com
http://www.harryegger.com
http://www.kl-france.com
http://www.swiss-kl.ch
http://www.sports-lesarcs.com
http://www.speedski.skidforbundet.a.se
http://www.velocitychallenge.com
http://digilander.iol.it/speedskiing
http://www.qnet.fi/jjokipii/speedski/SPEEDENG/Speedeng.htm
Reacties:
black_blue  04 Jul '06, 15:44
 
Da zijn gekken gewoon, kzou nie graag tegen die snelheid op mijne bek gaan. Kheb zelf ooit eens mijn snelheid gemeten en ik ging 97 km/h en da was al zEEr snel geloof mij. Dus om tegen 200 km/h naar beneden te komen pas ik toch.
mogulgertje  24 Nov '06, 13:10
 
Nieuw record !!!
Simone Origone (ITA) heeft een nieuw wereld record neergezet van 251,40 km/h
mogulgertje  01 Dec '06, 16:35
 
De drie keer verschoven Speedski Pro Mondial in Les Arcs Frankrijk is een van de snelste races ooit geworden. Gedurende dit 4 daagse evenement (van 27 tot 30 april 2005) waren de weergoden de skiers gunstig gezind. De laatste twee dagen van de race deden 12 atleten drie runs sneller dan 230 km/h, onder zeer veilige omstandigheden!!
In de finale bereikte Merijn een snelheid van 243.9 km/h. Een nieuw persoonlijk, nederlands en Benelux record!!

Meer informatie op www.kl-france.com

--
Go Fast!
Merijn Vunderink
Dutch Speedski Team
Benelux Recordholder 243.9 km/h
www.speedski.nl
gorex  13 Feb '08, 21:48
 
Moet toch kicken zijn tegen meer dan 200km naar beneden skieŽn...
michel  25 Feb '08, 13:56
 
heb ook onlangs de 97 gehaald, en ik had het gevoel dat ik al sneller gegaan ben ...
de snelheidspiste liet zeker niet meer toe dan 105,
dus met mijn 97 was ik vrij tevreden

 Om commentaar toe te voegen moet u ingelogd zijn.